Voor mij is het een organisatie die helaas niet meer weg te denken is uit de maatschappij.

Ilse van Hoecke geeft les en workshops via Speak Up. Daarnaast is ze ambassadrice voor Het Huis. Haar tv-carrière begon bij KetNet. Later presenteerde ze op televisie ook andere programma’s. In 2016 werd ze ook docente aan Thomas More Hogeschool en geeft ze daar taalvaardigheid voor toekomstige kleuterleerkrachten.

Hoe ben je ertoe gekomen om ambassadrice van Het Huis te worden?

Ik heb altijd heel veel voor en mét kinderen gewerkt. Ook nu geef ik les aan personen die een lerarenopleiding volgen, dus kinderen liggen mij erg na aan het hart. Omdat ik bij Ketnet werkte was ik al vaker meter geweest van sommige projecten. Toen Andrea me vroeg om mee te werken aan Het Huis, heb ik niet getwijfeld!
Het zou een blijvend project moeten worden en dat vind ik enorm belangrijk. Deze doelgroep moét ondersteund worden! Zeker nu ik ook zelf moeder ben, sta ik hier nog veel bewuster in. Het speelgoed van mijn eigen kinderen – waar ze niet meer mee spelen – is dan ook naar Het Huis gegaan.

Wat raakt jou het meest in vechtscheidingsverhalen?

Ik begrijp heel goed dat dit een zeer zwaar levenshoofdstuk is en dat ze enorm worstelen met hun situatie en emoties. Wat ik minder goed begrijp is dat sommige ouders niet beseffen dat een scheiding voor een kind al erg zwaar is – zelfs wanneer ze in de beste verstandhouding uiteengaan – en dat ze na die heftige episode nog doorgaan met wancommunicatie omdat hun eigen emoties voorop staan. Vaak gaat er ook agressie – onder welke vorm dan ook – mee gepaard.
Alleen al in functie van de ontwikkeling van je kind is dit onverstandig. Door zó negatief tegenover elkaar te blijven staan, beschadig je het kind nog meer. Kinderen pleasen en verliezen ook nog eens hun persoonlijkheid. En dan spreek ik nog niet over de impact van een nieuwe relatie en hoe ze die moeten verwerken.

Wat is jouw grote kracht in functie van Het Huis?

Wel, ik ben zelf gelukkig geen slachtoffer geweest van een vechtscheiding. Meer nog: ik heb een heel fijne jeugd gehad! Maar ik trek mij het leed van anderen – en zeker ook kinderen – heel erg aan. Ik kan me goed inleven in de leefwereld van een kind. Volgens mij heb ik dat ook nog veel sterker ontwikkeld omdat ik ontzettend veel met kinderen heb samengewerkt. Het is ook mijn passie om erg betrokken te zijn bij de jeugd.

Hoe bekijk jij Het Huis als organisatie?

Voor mij is het een organisatie die helaas niet meer weg te denken is uit de maatschappij. Ik vind het schrijnend dat ze zich zo erg inzetten zonder enige subsidie! Wanneer ik met Martine een acte de présence in een bedrijf geef, merk ik dat het veel mensen raakt. Iedereen kent wel iemand, of is zelf slachtoffer van een vechtscheiding. Het Huis lijkt me meer dan ooit een meerwaarde in onze samenleving!